Diese Studien/Fachartikel untersuchen die Effekte der Paläo-Ernährung:

Kaplan, H. et al. 2017. Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. Lancet http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)30752-3

Fazit: Despite a high infectious inflammatory burden, the Tsimane, a forager-horticulturalist population of the Bolivian Amazon with few coronary artery disease risk factors, have the lowest reported levels of coronary artery disease of any population recorded to date. These findings suggest that coronary atherosclerosis can be avoided in most people by achieving a lifetime with very low LDL, low blood pressure, low glucose, normal body-mass index, no smoking, and plenty of physical activity. The relative contributions of each are still to be determined. Studie herunterladen

 

Friedrichsen, H.-P. 2017. Adipositas. Teil 1: Evolution und Genetik. OM Zeitschrift für Orthomolekulare Medizin 15:4-11

Zusammenfassung: Heutige Jäger und Sammler mit gleicher Ernährung und Lebensstil wie im Spätpaleolithikum sind gesünder als die Bevölkerung der „zivilisierten Welt“. Die in der Steinzeit überlebenswichtige und metabolische Anpassung an den Wechsel von Überfluss und Mangel sowie von Aktivität und Ruhe ist bis heute in den Genen verankert und bestimmt den Stoffwechsel. Ständiger Überfluss von Nahrungsenergie und geringe körperliche Aktivität führen zu Vergrößerung der Fettspeicher und Insulinresistenz. Die unterschiedliche Ausprägung von Übergewicht und Adipositas in verschiedenen ethnischen Gruppen ist genetisch determiniert, wobei der ererbten Thermoregulationsfähigkeit eine wichtige Rolle zugeschrieben wird.

 

Lemke, D., R.J. Klement, S. Paul, J. Spitz. 2016. Die Paläo-Ernährung und ihr Stellenwert für die Prävention und Behandlung chronischer Krankheiten. Aktuelle Ernährungsmedizin 41:437-449

Review: Da sich die Paläoernährung derzeit einer steigenden Beliebtheit nicht nur unter Konsumenten erfreut, sondern sich auch zunehmend im internationalen wissenschaftlichen Fokus wiederfindet, ist das Ziel dieser Arbeit, innerhalb des deutschsprachigen Raumes umfassend über die Hintergründe, Prinzipien und wissenschaftlichen Ergebnisse zur Paläoernährung zu berichten. Studie herunterladen

 

Pruimboom, L. et al. 2016. Influence of a 10-Day Mimic of Our Ancient Lifestyle on Anthropometrics and Parameters of Metabolism and Inflammation: The “Study of Origin”. BioMed Research International. Volume 2016, Article ID 6935123 Link zur Studie

 

Bligh, H.F., et al. 2015. Plant-rich mixed meals based on Palaeolithic diet principles have a dramatic impact on incretin, peptide YY and satiety response, but show little effect on glucose and insulin homeostasis: an acute-effects randomised study. British Journal of Nutrition 113:574-584

Fazit: Consumption of meals based on Palaeolithic diet principles resulted in significant increases in incretin and anorectic gut hormones and increased perceived satiety. Surprisingly, this was independent of the energy or protein content of the meal and therefore suggests potential benefits for reduced risk of obesity. Studie herunterladen

 

Boers, I. et al. 2015. Favourable effects of consuming a Palaeolithictype diet on characteristics of the metabolic syndrome: a randomized controlled pilot-study. Lipids in Health and Disease 13:160

Fazit: We conclude that consuming a Palaeolithic-type diet for two weeks improved several cardiovascular risk factors compared to a healthy reference diet in subjects with the metabolic syndrome. Studie herunterladen

 

Clemens, Z., et al. 2015. NREM-sleep Associated Epileptiform Discharges Disappeared Following a Shift toward the Paleolithic Ketogenic Diet in a Child with Extensive Cortical Malformation. American Journal of Medical Case Reports 3(7):212-215

Fazit: We conclude that the paleolithic ketogenic diet was effective, safe and feasible in this case. Studie herunterladen.

 

Mellberg, C. et al. 2014. Long-term effects of a Palaeolithic-type diet in obese postmenopausal women: a two-year randomized trial. European Journal of Clinical Nutrition 68(3):350-357

Fazit: A PD has greater beneficial effects versus an NNR diet regarding fat mass, abdominal obesity and triglyceride levels in obese postmenopausal women; effects not fully sustained for anthropometric measurements at 24 months. Adherence to protein intake was poor in the PD group. The long-term consequences of these changes remain to be studied. Studie herunterladen

 

Pastore, R.L. et al. 2015. Paleolithic nutrition improves plasma lipid concentrations of hypercholesterolemic adults to a greater extent than traditional heart-healthy dietary recommendations. Nutrition Research 35:474-479

Fazit: Paleolithic nutrition offers promising potential for nutritional management of hyperlipidemie in adults whose lipid profiles have not improved after following more traditional heart-healthy dietary recommendations. (Vollständige Studie erhältlich bei Sabine Paul, bitte Kontakt aufnehmen)